|
Alexander Dufala

PREVIEW | Semifinále sa nezadržateľne blíži a my vám prinášame predzápasové rozhovory

KOŠ

Vrchol sezóny, na ktorú všetci čakajú a chcú byť jeho súčasťou. Vo veľkolepých a epických dueloch s príponou - final sa však predstaví iba hŕstka tímov, ktoré svoju cestu dláždili skrz nevyspytateľnú a náročnú skupinovú fázu. Ich výdrž a odhodlanie ich však dostalo až sem - FINAL 4. V článku vám predstavíme duely fázy FINAL 4 a rozhovory hráčov jednotlivých tímov.

FINAL 4 - SEMIFINÁLE - 10.06.2024


VAKATANKA vs HB ŽLČOVÉ KAMENE

Púť za vysnívaným finále začnú tieto celky o 18:15. V základnej časti ich v tabuľke delil jediný bod.  Vakatanka obsadila po deviatich odohraných zápasoch druhú priečku. Ich súper v semifinále ukončil základnú časť na tradičnom treťom mieste, ktoré HB obsadili aj v predošlej sezóne v rámci základnej časti aj FINAL 6. Doterajšie zápolenie týchto dvoch celkov prialo vždy Vakatanke. Z troch vzájomných duelov sa tímu HB Žlčové kamene nepodarilo vyhrať ani raz. Relevantnú výpovednú hodnotu nám však môže poskytnúť nedávny duel, ktorý sa odohral v poslednom kole základnej časti tejto sezóny. Vakatanka vtedy porazila HB pomerom 6:2. Na otázky ohľadom najdôležitejšieho zápasu tejto sezóny nám odpovedali aj hráči oboch celkov.

Peter Šalagovič, najlepší strelec HB Žlčové kamene: Hráme ofenzívny futbal a staviame na tímovom výkone

V poslednom kole základnej časti bola vašim súperom práve Vakatanka, ktorej ste vtedy podľahli. Bude sa v niečom váš herný plán v semifinále meniť?

Do posledného zápasu v základnej časti sme vstupovali s vedomím, že miestenku v semifinále máme istú. Aj napriek tomu nás však výsledok sklamal. Vakatanka ukázala a potvrdila svoje veľké kvality. Uvedomili sme si však svoje nedostatky v obrannej činnosti, v ktorej budeme musieť byť pozornejší a najmä dôraznejší.

Je to pre vás prvá sezóna v drese HB. V počte strelených gólov však v rámci vášho tímu vediete. Čo hovoríte na celkovú súhru v radoch HB a cítite že do vás spoluhráči vkladajú pred semifinále dôveru?

Každý strelený gól je určite výsledok tímovej práce. Preto musím vyzdvihnúť aj chalanov za ich výkony a taktiež asistencie. Aj napriek tomu, že v radoch HB pôsobím iba prvú sezónu, si s tímom dobre rozumieme. Poznáme svoje kvality a vieme sa jeden na druhého spoľahnúť. Verím teda, že v semifinálovom stretnutí spomínanú dôveru nesklamem. 

V tíme Vakatanky figurujú aj mená ako Peter Terpaj či Adam Kuľha, ktorí obliekali národné farby na nedávnom šampionáte EMF EURO v Bosne a Hercegovine. Vyvoláva to vo vašom tíme rešpekt? A ako ste sa na tieto hrozby pripravovali?

Súpiska Vakatanky má okrem spomínaných mien aj ďalších kvalitných hráčov a patrí medzi TOP favoritov. Nasvedčujú tomu aj ich doterajšie výkony. Zdravý rešpekt voči kvalite súpera tak samozrejme máme, no budeme sa snažiť sústrediť najmä na náš výkon a Vakatanke čo najviac znepríjemniť hru.

Na záver, ako by ste opísali váš herný štýl? Myslíte si, že tento štýl môže v semifinále zafungovať?

Snažíme sa hrať ofenzívny futbal a staviame na tímovom výkone. Zmeny v hernom štýle neočakávam ale skôr väčší dôraz od každého jedného z nás. Je to zápas o finále. Vakatanka hrá dobre organizovaný a rýchly malý futbal. Napriek tomu však neostali v základnej časti bez bodovej straty. Verím preto, že v semifinálovom stretnutí máme šancu byť úspešní.


Adam Kuľha, kanonier Vakatanky a účastník EMF EURO: Vieme, kde sú naše silné ale aj slabé stránky, ktorým sa musíme vyvarovať

Ako vnímate svojho súpera v semifinále a aké sú podľa vás ich prednosti?

HB Žlčové kamene majú svoju kvalitu. V tejto sezóne posilnili mužstvo a nové akvizície sa osvedčili. To dokazujú aj ich dosiahnuté výsledky v prebiehajúcej sezóne. Potrápili viacero kvalitných mužstiev a v semifinále nie sú náhodou. 

Ako hodnotíte vaše doterajšie tímové výkony? V čom sa chcete pred fázou play - off zlepšiť?

Naše výkony môžem po väčšine hodnotiť kladne. Samozrejme, mali sme pár výpadkov, ktoré mali svoje opodstatnenie. Na to sa však vyhovárať nebudeme. Vieme, v čom sme silný a taktiež vieme, kde sú naše slabé stránky. Ak chceme v semifinále uspieť, musíme svoje nedostatky eliminovať.

Kto je podľa vás z tímu HB Žlčové kamene najväčšou hrozbou a ako chcete túto hrozbu odstrániť?

Osobne nové posily tímu HB nepoznám a nemal som tú možnosť stretnúť sa s nimi na jednom ihrisku. Podľa slov hráčov HB je to však Herve koke Hiba, ktorý je veľmi šikovný a má veľkú kvalitu. My sa ale budeme chcieť koncentrovať na svoj výkon a svoju hru.

V prípade, že postúpite, vo finále na vás bude čakať jeden z dvojice Rising Prospects/ASGuard Security. Ktorý celok by ste si vo finálovom zápase priali viac a prečo?

Či už Rising Prospects alebo ASGuard Security, oba tímy sú kvalitné. Ak by sme vyhrali, je ťažké povedať koho by sme si z tejto dvojice priali viac. Každopádne, s jedným aj druhým celkom by to bolo kvalitné a napínavé finálové stretnutie.


RISING PROSPECTS vs ASGUARD SECURITY

Druhou dvojicou, ktorá pocíti atmosféru semifinálového stretnutia bude Rising Prospects a ASGuard Security. Iba dva celky v sezóne JAR 2024 si doposiaľ nenechali ukradnúť ani jeden bod. Jedným z nich je práve Rising Prospects, ktorý prešiel základnou časťou priam chirurgicky. Deväť zápasov, deväť víťazstiev a navyše obdivuhodné skóre sú ukazovatele, ktoré v základnej časti zabezpečili Risingu prvé miesto. Ich oponent ASGuard Security síce skončil až na poslednom postupovom mieste, no netreba sa mýliť. ASGuard ukončil základnú časť s druhým najlepším skóre. Ich ofenzívne ale aj defenzívne kvality tak netreba spochybňovať. ASGuard dokázal ako jediný tím v základnej časti Rising poriadne vytrápiť. Ich vzájomný duel zo šiesteho kola, v ktorom rozhodoval jediný gól môže byť predzvesťou veľmi atraktívneho a strhujúceho zápasu. Hráčov oboch tímov sme pred semifinále vyspovedali.

Filip Kis, najlepší strelec slovenskej reprezentácie na EMF EURO 2024 a hráč ASGuard Security: Musíme byť efektívnejší v zakončení

V semifinále sa postavíte pred silný Rising Prospects, ktorému ste v základnej časti podľahli najtesnejším rozdielom. Čo potrebujete zmeniť, aby sa tento scenár neopakoval?

V prvom rade sa musíme sústrediť sami na seba. Kameňom úrazu našej porážky v prvom vzájomnom stretnutí proti Rising Prospects boli naše nepremenené šance. V semifinále sa teda pokúsime zlepšiť efektivitu zakončenia.

Dres Rising Prospectu ste obliekali v súťažnej sezóne JESEŇ 2023. S týmto tímom ste vtedy dokonca získali striebro. Bude teda tento zápas pre vás špeciálny?

Špeciálny určite bude, no momentálne sa sústredím a myslím na to, aby som pomohol svojmu aktuálnemu tímu - ASGuard Security. Bude to však určite ťažký zápas, ktorý verím že zvládneme. 

Ofenzívna kvalita súpera je nepopierateľná. Medzi najlepšou desiatkou v tabuľke strelcov svietia mená hneď štyroch hráčov Risingu. Myslíte si, že tento fakt a kvalitný útok súpera môže rozhodnúť zápas?

Hráči Risingu sú mladí a draví chlapci, ktorí strieľajú veľa gólov a majú svoju kvalitu. V semifinále tak budeme musieť byť pozorní v obrane, aby sme tieto hrozby eliminovali. 

V čom vidíte najväčšiu slabinu súpera a ako by ste ju mohli využiť?

Nebudeme vykladať karty na stôl a túto informáciu si necháme pre seba. 


Jakub Spišák, najlepší strelec tímu Rising Prospects: V semifinále nie je priestor na chyby

V čom vidíte najväčšie prednosti svojho súpera v semifinále ASGuard Security?

To je ťažká otázka, nakoľko vnímam, že ich zostava sa stále obmieňa. Určite však prednosť vidím na pozícii brankára kde operuje Stanislav Pella a v poli určite skvelý Filip Kis. Pokiaľ na semifinálový zápas dorazia aj ďalší hráči, ktorí sú na súpiske ASGuardu, no v základnej časti sa objavovali na zápasoch iba zriedka, bude to o to ťažšie. Ich hráči totiž majú bohaté skúsenosti či už z veľkého alebo malého futbalu. 

V ktorom aspekte hry je podľa vás Rising Prospects lepší ako ASGuard Security?

Určite máme viacero hráčov, ktorí dokážu po kondičnej stránke zvládnuť viac ako náš súper.

V predošlej sezóne ste nastupovali za tím Feyenoord, ktorý sa však do semifinále nepozrel. Aké sú vaše pocity pred vašim prvým semifinálovým stretnutím?

Pociťujem skôr zodpovednosť, aby celá základná časť, ktorú sme odohrali bez straty bodu nevyšla na zmar. V semifinále nie je priestor na chyby. 

V prípade že postúpite, vo finále na vás bude čakať jeden z dvojice Vakatanka/HB Žlčové kamene. Ktorý z týchto celkov by ste si vo finále priali viac a prečo?

Z hľadiska atraktivity by sme si určite priali Vakatanku. Na súpiske majú viacerých kvalitných a šikovných chlapcov, ktorí tvoria mix z futsalu a veľkého či malého futbalu. Preto si myslím, že by finálový zápas proti Vakatanke bol divácky atraktívny. Taktiež by sa jednalo o odvetu minuloročného finále, ktoré Rising po penaltách prehralo. Aj keď som ešte v tedajšom finále nebol súčasťou tímu Rising Prospects, cítim z kabíny že im máme čo oplácať. 


Program semifinálových zápasov

submenu

Tabuľka

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
# Tím Z Skóre Body
1. RIS R prospects 9 82:23 27
2. VAK Vakatanka 9 50:36 19
3. HBŽ HBŽK 9 43:39 18
4. ASG ASGuard Bodva 9 53:24 18
5. HOF Hofex 9 53:48 15
6. TRN Turkon 9 51:45 10
7. BEA BEATHLETE FC 9 34:42 9
8. FEY Feyenoord 9 37:65 6
9. PRM Promet Trans 9 31:83 6
10. VSL VSL 9 31:60 6

štatistiky

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
1. HOF Marko Seman 20 Gólov
2. TRN Miroslav Seman 16 Gólov
3. TRN František Pavúk 16 Gólov
4. RIS Marcel Üvegeš 14 Gólov
5. RIS Jakub Špišák 14 Gólov
6. HBŽ Peter Salagovic 13 Gólov
7. VAK Adam Kuľha 11 Gólov