|
Alexander Dufala

Preview | Posledný tanec štyroch futbalových obrov už túto stredu

KOŠ

Je to tu. Posledné stretnutia vôbec prvého ročníka malého futbalu s formátom 5+1 v Košiciach búchajú na dvere. Štvorica najlepších, najhúževnatejších a najviac odhodlaných tímov sa proti sebe postaví v bitke o pódiové umiestnenia. K posledným zápasom sa vyjadrili aj manažéri jednotlivých tímov. Poďme sa na to pozrieť.

Zápas o 1. miesto


K tomuto duelu smerovala celá sezóna. Ich futbalové majstrovstvo, kvalitu a bojovnosť nebolo možné prehliadnuť. Aktérmi stretnutia o vládcu Košickej novej ligy malého futbalu nie je nik iný ako Vakatanka a Rising Prospects. Tieto celky napísali v priebehu sezóny takmer totožný príbeh. Základné skupiny zvládli s jediným zaváhaním a skoro identickým skóre. V skupine FINAL 6 si Vakatanka zachovala čistý štít, keď neprehrala ani raz. Ich oponent Rising Prospects kapituloval v druhej fáze súťaže jediný raz a to práve proti Vakatanke (2:4). Posledným testom pred týmto duelom boli semifinálové zápasy. Pri pohľade na stret Vakatanka - Hofex môžeme vidieť, že strelecká forma tento celok neopustila. Práve naopak. Vakatanka zaznamenala v semifinále svoje doterajšie maximum v počte strelených gólov (13). Rising Prospects zvádzal v semifinále tuhý boj proti HB Žlčové kamene. Po vyrovnanom prvom dejstve sa však Prospekty dokázali dostať do vedenia a dotiahnuť zápas do víťazného konca. Tak čo? Kto si nakoniec podmaní Košickú novú ligu malého futbalu a stane sa jej prvým víťazom?

Manažér tímu Vakatanka Jozef Eged: Nič iné ako výhru si nepripúšťame

Späť k semifinále. Jasná výhra. Hladký postup. Ako ste videli semifinálový duel?

Aj keď som ja osobne nebol na semifinále prítomný dostával som informácie od začiatku ako začal zápas takže som približne vedel ako sa vyvíja. Hofex je súper, s ktorým sa poznáme veľmi dobre a odohrali sme s nimi už veľa zápasov. Aj keď tomu možno výsledok nenasvedčuje tak to určite nebol jednoduchý zápas, no som rád že sme ho zvládli a môžeme sa sústrediť na finále.

Vo finále Vás čaká Rising Prospects. Čo očakávate od zápasu?

Už keď som sa na začiatku súťaže pozrel na tímy, ktoré sa zúčastnia, vedel som že Rising je jeden z ašpirantov na finále čo sa mi aj potvrdilo a som rád, že tam samozrejme sme aj my. Zápas to bude vyrovnaný toho sme si vedomí, no je naším cieľom vyhrať a nič iné si ani nepripúšťame. Je mi však jasné že takto sú nastavení aj chlapci z Risingu. Každopádne to bude dobrý futbal a týmto pozývam aj divákov nech sa prídu pozrieť a podporiť svojho favorita. 

Vo FINAL 6 ste nad Risingom vyhrali, myslíte, že sa nejako zmení ich taktika? Čo by na nich mohlo platiť?

Neviem či sa zmení ich taktika, to je skôr otázka na nich ale myslím si, že prídu nabudení a budú nám chcieť vrátiť prehru, ktorú s nami majú. Naším cieľom je hrať našu hru, držať loptu a hrať útočný futbal, na ktorý máme hráčov a verím, že nám to prinesie úspech tak ako počas celej sezóny. 

V čom je Rising Prospects najnebezpečnejší?

Majú v kádri skúsených hráčov, sú dlho pokope a hrajú formát 5+1 dlhšie ako my. Takže vieme proti komu budeme hrať, no my máme tak isto nespochybniteľnú kvalitu, takže verím že na konci ten pohár zdvihneme, aj keď to samozrejme nebude nič jednoduché. 


V júni ste nad hlavami dvíhali trofej víťaza edície 2022/2023, formátu 4+1. Cítite, že je na Vás vyvíjaný tlak, vyhrať prvé finále malého futbalu v Košiciach vo formáte 5+1?

Nenazval by som to tlakom. Ani ja nevyvíjam na hráčov tlak a ani na mňa ho nikto nevyvíja ja som povedal chlapcom nech sa bavia futbalom a to je pre mňa základ a aj dôvod, prečo to robím. Keď nechajú na ihrisku 100% tak verím, že si ten titul vezmeme  a poriadne ho oslávime. To nám ide tiež celkom dobre.







Manažér tímu Rising Prospects Matej Drabik:  Nazval by som to košickým "El Clásicom"


Vráťme sa ešte k semifinále. Prechádzka ružovou záhradou to nebola. Ako ste videli zápas?

Už pred úvodom zápasu sme vedeli, že to pre nás nebude jednoduchá úloha. Žlčové kamene majú kvalitný tím a výbornú partiu, čo sa ukazovalo aj na ihrisku. Takéto zápasy však máme radi. Zápas sa niesol v duchu fair play a diváci si prišli na svoje. Až do posledných minút to bolo herne vyrovnané a aj preto nás postup do vysnívaného finále veľmi teší.


Vo finále Vás čaká Vakatanka. Čo očakávate od zápasu?

Možno to bude pre niekoho až odvážne vyjadrenie, ale nazval by som to košickým "El Clásicom". Typologicky sa jedná o veľmi identické tímy. Majú rovnako široký káder, ale papierovo majú určite navrch, keďže finálovú atmosféru už zažili. My budeme hrať prvé finále ale určite sa toho nezľakneme a nastúpime v plnej sile. Bude to reklama na malý futbal.


Čo by mohlo na súpera platiť?

Musíme byť koncentrovaní na 100% a nepustiť ich do vyloženej šance. Už vo vzájomnom zápase v skupine FINAL 6 ukázali, že vedia byť efektívni. Ak sa budeme vyvarovať zbytočným chybám, verím, že dokážeme splniť náš sen.


V čom je Vakatanka najnebezpečnejšia?

Majú nabitý útok a výbornú efektivitu. Takisto majú brankárov, ktorí sa neboja vybehnúť na polovicu a hrať ako šiesty hráč.


Je to pre Vás prvá účasť vo finále Košickej novej ligy a dokonca v premiérovom ročníku 5+1. V tíme máte niekoľko prvotriednych hráčov, ba dokonca slovenského reprezentanta Filipa Kisa. Ako vstupujete do zápasu?

Na každého z hráčov som maximálne hrdý. Každý z nich sa snaží dať do zápasu 1000% a dochádzka v našom tíme je ukážková. Takisto ma teší, že Filip dostal šancu na takom veľkom podujatí, keďže jeho skúsenosti môžeme využiť aj v našom systéme hry... videl som to už v semifinále. Do zápasu vstupujeme s rovnakým cieľom, ako v každom zápase - vyhrať.







Zápas o 3. miesto


V zápase o bronzovú priečku sa stretne Hofex s HB Žlčové kamene. Prehry s trpkou príchuťou mali pre tieto tímy semifinálové zápasy. Hofex podľahol Vakatanke vysoko 13:3. HB Žlčové kamene podali v semifinále oduševnený výkon, no na postup cez Rising Prospects to nestačilo (2:4). V hre je však stále cena útechy v podobe tretieho miesta. Nevyspytateľnosť tohto stretnutia naznačujú vzájomné zápasy týchto dvoch aktérov. Cesty Hofexu a HB sa skrížili počas sezóny dva krát. Z prvej konfrontácie vyšiel víťazne Hofex (5:2). Aktuálnejší je však vzájomný duel zo skupiny FINAL 6. Kamene v ňom dokázali oplatiť Hofexu prehru zo základnej časti (5:3). Keď sa pozrieme na formu týchto tímov, zistíme, že Hofex nebol výherný už viac ako mesiac. Radosť z výhry zažili ešte v druhom kole nadstavbovej časti proti TJ Malá Ida. Naopak Kameňom prestrihol víťaznú šnúru troch zápasov až Rising Prospects v semifinále. Kto nakoniec zakončí sezónu ziskom bronzu?

Manažér tímu Hofex Jozef Fabian: Ak prídeme v kompletnej zostave, verím, že splníme predsezónny cieľ - skončiť v prvej trojke


Hofex čaká dôležitý zápas o bronz. V semifinále ste vypadli proti Vakatanke. Ako ste videli zápas? Aké sú príčiny prehry?

Nie len v semifinále, ale posledné tri zápasy sme mali problém vôbec nastúpiť. Proti Rising Prospect som musel ísť dokonca do brány. V takej zostave a v takom počte s jedným alebo dvoma hráčmi na striedanie sa hrať nedá. Vakatanka je tím poskladaný z najkvalitnejších hráčov, ktorým ťažko konkurovať.

Čaká Vás duel proti "Kameňom". Čo očakávate od súpera v zápase?

Žlčové kamene sme porazili v základnej skupine. Vo FINAL 6 sme vyrovnali stav pred koncom, no v závere dokázal HB pretaviť svoje šance na gól skôr ako my. Majú kvalitu, hrajú na brejky proti silným súperom, nesmieme s nimi lietať hore dole a musíme byť efektívnejší ako oni.

V čom sú "Kamene" podľa Vás nebezpečné?

Kamene sú skúsení a zohratí futbalisti. Vedia ustáť súboj a urobiť 1 na 1. Sú trpezliví a ak prídu v plnom počte, vedia potrápiť každý tím v lige.

Vládlo po zápase v semifinále sklamanie? Ako je momentálne tím Hofexu nastavený?

Po semifinále sme boli sklamaní. Nebol to výsledok, ktorý zodpovedá naším kvalitám. Žiaľ, opäť v bráne musel začať hráč a konečný výsledok rozladil niektorých našich hráčov. Pokiaľ vypadne zo zostavy v každom kole 4 - 5 hráčov, nie je možné, aby sme konkurovali najlepším celkom. Ak však prídeme v stredu komplet, verím, že splníme predsezónny cieľ - skončiť v prvej trojke.




Manažér tímu HB Žlčové kamene René Kolesár: Ešte stále hráme o tretie miesto. Motivácia je preto vysoká


Už o niekoľko dní budete hrať zápas o bronz s Hofexom. V semifinále ste veľmi tesne prehrali 4:2. Ako ste videli zápas?

Do zápasu sme išli s tým, že jednoznačne chceme zvíťaziť. Žiaľ sa to nepodarilo. Zápas som videl tak, že to bolo v prvom polčase vyrovnané, no žiaľ sme v druhom polčase inkasovali gól na 2:1 po veľkej chybe jedného z našich hráčov. Bol to zlomový moment v zápase.

Čaká Vás duel proti Hofexu. V skupine FINAL 6, ste ich dokázali poraziť 5:3. Aké sú vaše očakávania pred zápasom?

V zápase s Hofexom sa budeme snažiť zopakovať výkon a dotiahnuť to do úspešného konca. Ideme jednoznačne vyhrať. Chlapci majú dosť dobrú motiváciu.

V čom vidíte silné stránky Hofexu?

Silné stránky Hofexu vidíme v tom, že majú behavé mužstvo, ktoré hrá dopredu aj dozadu veľmi dobrý futbal. Bude to ťažký zápas, v ktorom budú rozhodovať maličkosti.

Aké veľké sklamanie vládlo v kabíne po semifinále? Bude ťažké namotivovať hráčov na zápas o bronz?

Sklamanie bolo veľké a ešte stále aj je. Mrzí nás to, že sme zápas nedotiahli do víťazného konca a nemohli sme si to rozdať s Vakatankou vo finále. Motivácia chlapcov je veľká, veď ešte stále hráme o 3. miesto. Na záver René s úsmevom odkázal svojim chlapcom v kabíne, že ich najväčšou motiváciou má byť chata v Maďarsku s bazénom, jacuzzi a tarantulou. 




















submenu

Tabuľka

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
# Tím Z Skóre Body
1. VAK Vakatanka 4 27:11 12
2. RIS R prospects 3 28:9 9
3. HBŽ HBŽK 3 19:10 9
4. BEA BEATHLETE FC 4 12:11 6
5. ASG ASGuard Bodva 2 21:8 3
6. HOF Hofex 4 18:29 3
7. TRN Turkon 3 16:12 3
8. PRM Promet Trans 4 12:39 3
9. VSL VSL 4 9:22 3
10. FEY Feyenoord 3 8:19 0

štatistiky

Košice 5+1 (KOŠ) 1. Liga
1. TRN Miroslav Seman 8 Gólov
2. HBŽ Dominik Sitar 7 Gólov
3. HBŽ Peter Salagovic 7 Gólov
4. HOF Marko Seman 7 Gólov
5. VAK Adam Kuľha 6 Gólov
6. ASG Richard Behún 6 Gólov
7. RIS Peter Blaško 5 Gólov